O meni

Ovaj rad posvećujem svom pokojnom ocu Zvonki, pokojnim stričevima Franji, Ivanu i Petru, te ujaku Mirku.

Pokojni otac je bio slučajni partizanski kurir, rođen 1928. godine, premlad da bi obukao vojničku odoru kad su Hrvati, osobito iz BiH, konačno ugledali svoju slobodu, svoju državu, nakon stoljeća tuđinske okupacije, zlostavljanja, zuluma, terora.
Nailaskom dalmatinskih partizana kroz Hercegovinu mobiliziraše ga za kurira.
Poslije rata je sudjelovao u sedam omladinskih radnih akcija, pet puta je bio "komandir čete".
U previranjima među drugovima Josipom i Josifom lažno je optužen za paljenje "lišnjaka", i odležao, više odstajao, dva mjeseca u mostarskom zatvoru "Ćelavina", kao dvadesetogodišnjak.
Odgojen u kršćanskoj vjeri, ali i iz poštovanja prema stradaloj braći, nikada se nije htio upisati u KPJ/SKJ i tamo graditi karijeru.
Radije je odabrao teži put, te je radeći kao rudar u rudnicima boksita, sa našom dragom majkom odgojio nas sedmero braće i sestara.
Nikada u srcu nije nosio mržnju prema provokatorima i cinkarošima, već je padom komunizma prvi pružio ruku pomirenja.
Osobito onima što nisu za tog režima ništa loše činili, pomagali su susjedima koliko su mogli, u "Partiju" se učlanjivali iz konformističkih razloga.
Stric Franjo je preživio rat, on i otac su znali otvoriti duše u kasnim osamdesetim, sjedeći zajedno za stolom.
Ranjen je u povlačenju kod Banja Luke, odležao je nekoliko godina zatvora.
Stric Petar je poginuo u povlačenju kod Konjica, dok su stric Ivan i ujak Mirko zadnji put viđeni na "Križnom putu" kod Maribora.
Za mene je 22.lipnja dan žalosti, dan kad su se naši preci morali podijeliti na dvije međunarodno sukobljene strane. To nije bio naš rat!

Olako se kolektivno optužuju i danas dvije tada suprotstavljene strane. Kao da je bilo lako otići u šumu iz toplih domova! Ili ste morali imati neke ideale spremne za njih poginuti, ili vas je natjerala viša sila, ljuta muka.
O koliko je još nerazumijevanja među nama, potaknuto nerijetko čistim politikantskim razlozima!
Ovaj portal nije nastao kako bi još jednom optuživao ili presuđivao bilo kome, bez obzira na stranu u ratovima.
Nastao je kao doprinos pomirenju, kulturi pamćenja - ne zlopamćenja, promicanju napisane istine, tisuće knjiga napisano je na osobnu inicijativu, često iz istih pobuda kao što je i moja, da bi vratili dug našim majkama i očevima, bakama i djedovima, za sve što su tijekom života učinili za nas.
Kao što roditelj ne može biti kriv za postupke svoje djece, tako ne može ni dijete biti krivo za postupke svojih roditelja.
Svi smo kao osobe odgovorni za svoje postupke.
Jedina krivnja može biti na djetetu pravda li postupke svojih roditelja, ono što se pravdati ne može.
U potpunosti sam svjestan činjenice da se pobjednicima nakon ww2 nije sudilo zbog odluke saveznika, ne po lokalnoj odluci naših drugarica i drugova.
Inače se pobjednicima ratova rijetko sudi, iz prakse vidimo da se na malobrojnijim narodima može napraviti izuzetak, licemjerno je, ali to je realizam.
Često se povijesne knjige tiskaju u malom broju primjeraka i nisu dostupne širokom krugu ljubitelja knjige.
Ovaj portal je i moj skromni doprinos poštivanju Europskih rezolucija o osudi svih totalitarnih režima.
Molim da me se ne svrstava na bilo koju stranu, ni u jedan tor, stado, klan, čopor, znam da je toplije u masi.
Dragi su mi svi, ali mi je najdraža istina.
Ono što nije uspjelo našim precima, nama je konačno uspjelo devedesetih.
Nakon mnogo stoljeća konačno su se sve zvijezde poklopile, devedesetih smo uspjeli ostvariti svoj stoljetni san, izgraditi i očuvati, obraniti svoju državu. Spletom mnogih okolnosti mi Hrvati iz BiH smo ostali van te države, i to je najbolje što se moglo napraviti u zadanim okolnostima.
U Domovinskom ratu smo sudjelovali nas trojica braće, u jednom trenutku smo svi bili u pješačkim postrojbama.
Gnušam se svaki put kad čujem ili pročitam neku laž o Domovinskom ratu, pored nas živih stotina tisuća izravnih sudionika i bezbroj dokaza u raznim oblicima, pisanim, audio i video.
Političari u BiH često koriste ratne teme kako bi skrenuli pozornost sa svoga (ne)činjenja.
Po pitanju ove teme spomenuti ću samo da su popisi žrtava iz ww2 rađeni na inicijativu naših biskupa i svećenika.
Popisi žrtava iz Domovinskog rata sačinjeni su na privatnu inicijativu ratnih veterana, naših časnika u miru.
Popis žrtava Vukovara, simbola stradanja, ali i herojstva, izrađen je na privatnu inicijativu jednog svećenika, franjevca.
Pametnom dosta!
Od političara očito ne možemo očekivati da riješe probleme sustavno, nepristrano, osuđeni smo na privatne inicijative (EDIT 22.06.2021: Tijekom mjesec dana rada na projektu došao sam do novih spoznaja da su pojedini političari i institucije pomagali istraživačke napore povjesničara, pa se ispričavam i zahvaljujem. Mogao sam brisati dio objave, ali bolje da se vidi kako i dobronamjeran čovjek može u nedostatku informacija "baciti kamen", osuditi drugoga, potpuno nepotrebno).
Većinu svog poslijeratnog djelovanja sam proveo kao računalni programer.
Stoga će sav moj informatički rad na ovom portalu biti potpuno besplatan, volonterski, sukladno mojim mogućnostima.
U prvoj fazi ću se baviti prikupljanjem knjiga na temu Domovinskog rata i ww2, digitalizirati ih, sa svojim kumom, zaboravljenim ratnim veteranom, dragovoljcem, i nuditi u mrežnoj knjižari.
U idućoj fazi ću se baviti izradom drugog dijela portala, obradom podataka iz knjiga i njihovom tabelarnom i/ili grafičkom prikazu.
Prodaja knjiga u mrežnoj knjižari će biti komercijalnog karaktera, kako bi pomogli autore knjiga često zanemarene od sustavnih poticaja, i osigurali potpuno neovisno financiranje tekućih troškova održavanja portala.
Naša želja je da cijena bude niska, dostupnija većem krugu ljubitelja knjige, neke knjige bismo voljeli vidjeti i besplatno.
To će ovisiti isključivo o autorima knjiga, oni su ulagali svoje dragocjeno vrijeme kako bi napisali vrijedna djela.
Mogu obećati da ćemo svoj dio obaveza prema autorima knjiga uredno ispunjavati, sukladno potpisanim ugovorima.
Nadam se da ćemo vremenom osigurati bar pristojan izbor knjiga u digitalnom obliku i da će ljubitelji knjiga naći još malo strpljenja.
Ispričavam se na skromnom rječniku, fondu riječi, profesionalna deformacija, računalni programski jezici se sastoje od par stotina do koju tisuću ključnih riječi, otud moje korištenje manje riječi razumljivih većini ljudi.
Molim i one sklonije traženju dlake u jajetu da ovaj put malo zažmire, da ne bace ni kamenčić na mene.
Završavam ovaj neobičan prikaz „O nama”, izvan svih klišeja i šablona.

Svim živima želim puno zdravlja i sreće!
Svim našim pokojnima želim laku zemlju, hrvatsku, slovensku, bosansku, hercegovačku, vojvođansku!

U Mostaru, 03.05.2021. godine
Vjekoslav Vučić